Vitkålssallad med variation

Vitkålssallad med variation

4-5 portioner

Finstrimlad vitkål med syrlig marinad kan

förvaras i kylskåp ca 1 vecka utan att C-vitaminhalten

sjunker nämnvärt. Det är därför

praktiskt att göra en stor sats som sedan kan

blandas till olika sallader.


1 kg vitkål (ca 3 l strimlad)


Marinad:

4-5 msk pressad citron

1 tsk salt

1 dl vatten

1/2 dl olja

 


Gör så här:

1. Strimla vitkålen fint, t ex med skärskiva i

matberedare, eller för hand med vass kniv eller

osthyvel. Vill man ha kålen mjuk, kan man

sedan "slakas". Lägg den i en bunke, häll över

kokande vatten, och låt stå 3-4 min. Häll av

vattnet och låt kålen rinna av väl.


2. Lägg den strimlade kålen i plastpåsar. Blanda

marinaden och fördela den i påsarna. Pressa ur

luften, knyt till och vänd på påsarna så att kål

och marinad blandas. Förvara i kylskåp.


3. Tag sedan fram den mängd som behövs, lägg

kålen i en skål och blanda "dagens sallad", se

förslag. Blanda kålen med:


* Grovrivet äpple, tunt skivad stjälkselleri eller

hackad ättiksgurka. Smaksätt med riven pepparrot
eller lite curry.

* Apelsin i småbitar, hackad persilja och pressad

apelsinsaft. Smaksätt med salt och lite peppar.

* Krossas ananas med spad och lite russin.
* Grovt riven morot och tunt skivad purjolök.

* Finstrimlad paprika eller stavar av färsk gurka

och salta jordnötter.

* Rivna inlagda rödbetor och smaksätt med riven

pepparrot.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0