Vitkålssallad med variation
Vitkålssallad med variation
4-5 portioner
Finstrimlad vitkål med syrlig marinad kan
förvaras i kylskåp ca 1 vecka utan att C-vitaminhalten
sjunker nämnvärt. Det är därför
praktiskt att göra en stor sats som sedan kan
blandas till olika sallader.
1 kg vitkål (ca 3 l strimlad)
Marinad:
4-5 msk pressad citron
1 tsk salt
1 dl vatten
1/2 dl olja
Gör så här:
1. Strimla vitkålen fint, t ex med skärskiva i
matberedare, eller för hand med vass kniv eller
osthyvel. Vill man ha kålen mjuk, kan man
sedan "slakas". Lägg den i en bunke, häll över
kokande vatten, och låt stå 3-4 min. Häll av
vattnet och låt kålen rinna av väl.
2. Lägg den strimlade kålen i plastpåsar. Blanda
marinaden och fördela den i påsarna. Pressa ur
luften, knyt till och vänd på påsarna så att kål
och marinad blandas. Förvara i kylskåp.
3. Tag sedan fram den mängd som behövs, lägg
kålen i en skål och blanda "dagens sallad", se
förslag. Blanda kålen med:
* Grovrivet äpple, tunt skivad stjälkselleri eller
hackad ättiksgurka. Smaksätt med riven pepparrot
eller lite curry.
* Apelsin i småbitar, hackad persilja och pressad
apelsinsaft. Smaksätt med salt och lite peppar.
* Krossas ananas med spad och lite russin.
* Grovt riven morot och tunt skivad purjolök.
* Finstrimlad paprika eller stavar av färsk gurka
och salta jordnötter.
* Rivna inlagda rödbetor och smaksätt med riven
pepparrot.